3

Különbség: előfinanszírozás vagy utófinanszírozás

Azt mondják a magyar nép okos, szorgalmas nép és nem utolsó sorban előrelátó, spórolós típus. Ez tényleg igaz? Magyarország aktív (pénzügyileg aktív) lakossága 80%-ának van hitele (sok esetben több is), viszont megtakarítása javarészt semmi! Ez jó, tényleg jó??

Az utófinanszírozás jelentése, lényege

Gondolkodjunk és számoljunk egy kicsit: minden ember (kivétel nélkül) életében vannak előre meghatározható és nagy valószínűséggel bekövetkező célok. Fiatal korban általában kocsi, nő, lakás, vagy ezek, de más sorrendben, aztán jön a családalapítás, vagyongyarapítás, majd jön a gyermekek elindítása az életben és felkészülés a “boldog, gondtalan és nyugodt, illetve meglepetésekkel teli” nyugdíjas évekre!

Van egy rossz hírem: a kocsi öreg és sok a baja, ami viszi a pénzt, a házasságok nagy százaléka a pénz miatt megy csődbe (tisztelet a kivételnek!), a gyermek(ek) – bár a legjobb dolog az életben, de – nevelése sok pénzbe kerül, amibe bele sem gondolnak az emberek, nem beszélve a későbbi iskoláztatásról. Természetesen vagyongyarapításra már nem marad pénz, a meglepetésekkel teli nyugdíjas években pedig a legnagyobb meglepetés az, amikor a postás meghozza a nyugdíjat.

Egyet kihagytam volna? Igen, a lakást! Nézzük a hiteleket, mert ez a legkézenfekvőbb dolog: ha kell valami, akkor megveszem hitelre. Egy példa.

 • Veszek egy lakást 13 millió Ft-ért, amihez felveszek 10 millió hitelt 20 évre.
 • Fizetek havi 90 ezer Ft-ot, ami elég megterhelő, de csak kibírom azt a 20 évet, meg amúgy lottózom is…
 • Így 20 év alatt visszafizetek kb. 21 600 000 Ft-ot ! (10 millió helyett, ezt ne feledjük el).

Ez az úgynevezett utófinanszírozás!

Az előfinanszírozás jelentése, lényege

 Tőlünk nyugatabbra, vagyis fejlettebb pénzügyi kultúrával rendelkező országokban ezt úgy oldják meg, hogy jóelőre megtervezik, hogy mikor következhet be az a bizonyos lakásvásárlás (5 év múlva, 10 év múlva stb.) és minden évben egyszer ezen cél érdekében elkülönítenek (félre tesznek egy erre alkalmas pénzügyi megoldásba) egy bizonyos összeget. És akkor most számoljunk megint egy kicsit.

 • Vegyük az időt a felére, azaz 10 évre, ezen idő alatt befizetett pénzt (tőkét) a valóságtól nem elrugaszkodva jó eséllyel meg tudjuk duplázni a hozamokkal, így nekem valójában 5 millió Ft-ot kell befizetnem a 10 év alatt, hogy az a hozamaival ezen idő alatt 10 millió Ft legyen.
 • Mennyi ez havonta? 41 667 Ft!
 • Konklúzió: fele annyi idő alatt fele pénzből jutottam el ugyanoda, csak azért, mert előre gondolkodtam.

Ezt nevezik előfinanszírozásnak!

Így az autóm vásárlását is megtervezhetem, a családalapítást is, sőt a nyugdíjamat is. (Tőke = pénz x idő) azaz minél több időm van, annál kevesebb pénzből tudom megvalósítani a céljaimat!

A szerzőről

Hozzászólások (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. psycho Debrecen szerint:

  Na ez pont igy van sajnos!!!

 2. Joci szerint:

  Nagyon elgondolkoztató….

 3. Antal Gyula szerint:

  Sziasztok!

  Elgondolkodtató ez így van, az viszont még elgondolkodtatóbb, hogy ezt sokan tudjuk,(tudják) és még sem teszünk ellene semmit.
  Szerintem a héten jön a folytatás, az is jóóó lesz!!
  (bízom benne )
  Üdv:Gy.

Szólj hozzá!
Ha szeretnél avataroddal együtt hozzászólni, regisztrálj itt: Gravatar.