3

Milyen pohárból és milyen hőmérsékleten fogyasszuk a bort?

A borkóstolás az egyik olyan dolog, ami mind a négy érzékszervünkre hat. Jó hallani, amikor kihúzzuk a palackból a dugót, elengedi az üveg a parafát jellegzetes cuppanásával, majd pohárba töltjük a bort. Gyertyafény felé tartjuk a poharat és gyönyörködhetünk a színében – ekkor szemünk végzi a dolgát. Következik az orrunk, elmerülhetünk illatában, legvégül megkóstoljuk, és négy érzékszervünk harmóniájával kiteljesedik a kép.

Miért kell figyelni a megfelelő borospohár kiválasztására?

Illat: Sajnos tévhit, hogy a jó bor minden pohárból finom, ugyanis egy standard (hagyományos) vizespohárból maximum két illat érződik. Ha szerencsénk van, akkor a gyümölcs és a tannin (csersav, a szőlőfürt kocsányából, a szőlő héjából és magvából, valamint a tölgyfahordók dongáiból származik). Ha nincs szerencsénk, akkor a sav és az alkohol érződik. Egy megfelelő borospohárból ezeket az illatokat harmonikusan érezzük.

Íz: a nyelvünk egy háromszöget képez. Elől érzünk édeset, nyelvünk alatt és peremén savanyút, külső nyelvszélen sósat, hátul pedig keserű, fűszeres ízeket. A pohár méretének tehát szerepe van abban, hogy a megfelelő ízt érezzük.

A nyelv ízlelőzónái

A megfelelő borospoharak kiválasztása

Négyféle poharat különböztetünk meg:

 • Kétféle vörösboros poharat: burgundi és bordói.
 • Kétféle fehérboros poharat: chardonnay és sauvignon.

A pohár szájának átmérője azért nem mindegy, mert fontos, hogy a bor keskeny vagy vastag sávban érintkezzen először a nyelvünkkel. A pohár öblössége szintén azért nagyon fontos, mert a bor először elől (fehérborok), vagy hátul (vörösborok) kell, hogy a nyelvünkhöz érjen.

A fehérboros poharak inkább a pezsgős poharakra hasonlítanak, persze kicsit „kövérebbek” annál. A vörösboros poharak inkább a konyakos poharakra hasonlítanak , de kissé magasabbak (bordói), hogy az aromák ne illanjanak el túl gyorsan.

A pohár elegáns tartása

A poharat soha ne a kehely részénél fogjuk meg, ugyanis a bor színének élvezeti értékét nagyban rontja a sok ujjlenyomat, illetve fel is melegíti kezünk a bort egy idő után, ellenben a cognac-kal és brandy-vel, ahol pont a tenyerünkkel tartjuk a kehely alját, kezünk melegével segítve az illatok felszabadulását.

Borospoharak helyes tartása: vagy a talprésznél (1.kép),vagy a száránál(2.kép).

Borospohár helyes tartása a talprésznél fogva Borospohár helyes tartása száránál fogva

Fogyasztandó bor helyes hőmérséklete

A borok kóstolásánál a hőmérséklet is nagyon fontos!

 • Vörösborokat 14-18 C fokon
 • Desszertborok 12-14 C fokon
 • Fehérborokat 10-12 C fokon
 • Rosé borokat 8-10 C fokon
 • Pezsgőt 7-8 C fokon

kell fogyasztani.

Borok kóstolásánál azért figyeljünk a hőmérsékletre, mert a zamatokat 8 C fok alatt, az illatanyagokat pedig 5 C fok alatt alig, vagy egyáltalán nem érezzük! A régebbi évjáratú, vagy testesebb, és illatosabb borokat a megadott hőmérsékletek felső értékéhez közelebb fogyasszuk.

Bordeaux 416/0 pohárból a következő borok fogyasztása ajánlott: Cabernet Sauvignon ; Cabernet Franc ; Merlot ; Rioja ; Tempranillo ; Bordeaux (vörös)

Burgunder 416/7 pohárból a következő borok fogyasztása ajánlott: Pinot Noir ; Syrah ; Chateauneuf-du-pape ; Gamay ; Grenache ; Barbaresco ; Hermitage rouge ; Burgunder(vörös)

Chardonnay 416/5 pohárból a következő borok fogyasztása ajánlott: Chardonnay ; Sauvignon blanc(barrique) Pinot blanc ; Chenin blanc ; Pinot gris(Szürkebarát) ; Sauternes ;

Sauvignon Blanc 416/3 pohárból a következő borok fogyasztása ajánlott: Blanc fumé ; Chasselas ;Chenin blanc ; Gewürtztraminer (Fűszeres tramini) ; Müller-Thurgau (Rizlingszilváni) ; Muscat Ottonel ; Pedro Ximénez ; Sauvignon blanc ; Semillion ; Welschriesling (Olaszrizling).

Borospohár - Bordeaux Borospohár - Burgunder

Borospohár - Chardonnay Borospohár - Sauvignon blanc

Végére a konklúzió, amit egy sommelier fogalmazott meg frappánsan: „Nem kell minden borból plusz illatokat kiérezni. Sok olyan bor van, aminek egyszerűen csak bor illata van, viszont ha mégis találunk bennük gyümölcsre, fűszerre, ásványra emlékeztető aroma jegyet, az egy plusz ajándék a bortól”

Tehát ha ízlik egy bor, akkor fogyasszuk egészséggel.

A szerzőről

Hozzászólások (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Jucus szerint:

  Gratulálok Joci,

  ez így egyszerű és egyben NAGYSZERŰ.Lépésről-lépésre haladva ,az olvasók biztosan sokat fognak fejlődni a borkultúrában.Én most meg is kívántam 1 pohár (bordeaux)Longus Vitae–Cab.Franc.

  Csak így tovább, várjuk a következőt !!!!!!!!!!

  Jucus—a bordílerNŐ

 2. psycho Debrecen szerint:

  Hát ha a borászat érettségi tantárgy lenne, akkor erre a kidolgozott leírásra egy ötöst adnék, mert hát mindent megtudtunk a bor, borfogyasztásról!
  én legalább is solmindent! Erről egy film jut eszembe a Szárnyát vagy Combját, amiben Luois De Finues szerepelt! Na ott is volt borkóstolás!
  én sajnos sörös vagyok, de egy kellemes, Január 17-ei esti borkóstolásban mindig benne vagyok, főleg Egerben a McLarenesnél! Nincs is jobb, mikor egy hozzáértő ember (Joci) elmagyarázza, hogy most milyen izek is vannak a számban! Köszönöm!

 3. Antal Gyula szerint:

  És sokáig teljesen antialkoholista voltam, még a jó borok is teljesen hidegen hagytak még nyáron is nem, hogy télen. Ezt a jó szokásomat egy kivételével még most is tartom, a kivétel pedig az, hogy JOCI megkóstoltatott velem néhány különlegességet úgy ahogy azt kell, na azóta lecsúszik 1 max. 2 palack egy év alatt! Viszont akkor jólesik, ha esik ha fúj!
  Érdekességem, hogy a száraz borok ízlenek ezekből is inkább a fehér.
  Üdv: Gy.

Szólj hozzá!
Ha szeretnél avataroddal együtt hozzászólni, regisztrálj itt: Gravatar.